Ugrás a fő tartalomra

ELŐSZEZON: ATLETICO MADRID

ELŐSZEZON: ATLETICO MADRID


Az Előszezon című nyári sorozatban megnézzük a Manchester United, az RB Leipzig és az Atleti felkészülését, átigazolásait és esélyeit az új szezonban. Utóbbinak minden eddiginél nagyobb lehtősége van megnyerni a Laligát, de szó lesz az új védelemről és a 7-3-ról is.



fotó: Espn.com

Madrid
Stabil dobogósok. Így lehetett jellemezni a madridiakat az elmúlt esztendőkben. Mióta megnyerték a Laligát (2014-15) 4 alkalommal szerezték meg a harmadik pozíciót, 2-szer pedig az ezüstérmet. Utóbbit az elmúlt 2 szezonban hajtották végre, ami nem kis fejlődés, a következő cél nem is lehet más mint az arany. 

Taktika
A formáció minden bizonnyal nem fog változni, marad a klasszikus 4-4-2 - ezt láthattuk a spanyolok előkészületi játszmáin is -, de nem lenne semmi az sem, ha Joao Félix egyfajta hamis kilencesként segítené a Morata-Costa ék duót. Továbbá biztosan marad a Simeone féle tökélesetes védekezés központú játék, amiben a területet minimálisra leszűkítik, ez legjobban keresztlabdáknál figyelhető meg, a csíkosok azon oldali szélsője (Lemar vagy Koke) nagyon fürgén ráront a labdát kapó focistára. A labdát nem dédelgetik mint a Manchester City vagy a Barcelona, inkább átadják és bíznak a kontrákban, ez a taktika repítette föl a csapatot és ez is segíthet majd a bajnoki cím elnyerésében. Érdekesség, hogy szereléseik nagyobb része a kevésbé vezsélyes területeken születnek, magyarul esélyt sem adnak a másik félnek, mert azon nyomban ledarálják. 

Átigazolások
Gyengültek is, ám összességében erősebbek lettek, amire nagy szügség lesz, ha tényleg valami nagyot akarnak durrantani. Veterán fotballistákat fiatalok váltottak, akik tele vannak lehetőséggel és tehetséggel. Leginkább - a mindig is stabil - hátsó alakzat változott, viszont ebből jól jött ki a klub, nem mellesleg hatalmas profitot hoztak az eladott játékosok.
Antoinne Griezmann elvesztése a jelenti a legnagyobb érvágást, kérdéses, hogy mennyire tudja őt majd pótolni Diego Costa vagy Alváro Morata.

Távozott a francia támadón kívűl, Rodri (Manchester City), Lucas Hernández (Bayern München). Mindkettejük előtt nagy jövő áll, 70, illetve 80 millió euróért cserébe távoztak. Kár még Gelson Martinsért is, aki a Monacohoz szerződött (30 millió euró). Továbbá 3 rutinos hátvéd hagyta el Madridot: Felípe Luis, Juanfran és Diego Godín. Ez, viszont elkerülhetetlen volt, hiszen mindegyikük már jóval 30 fölött jár és idővel kopnak a képességeik. Ők voltak a jelentősebb eligazolók.

És akkor jöjjön a már említett új védelem: Mario Hermoso nevét nem sokan ismerik, de ez ebben a szezonban változhat, ha olyan teljesítményt nyújt mint egykori alakulatában. Megvetette a lábát az Espanyolban, csak kényszerből nem lépett pályára 2018-19-ben, remek védő és még csak 24 éves. 

Kieran Trippier szintén most írt alá (a Tottenham Hotspurből), az angol válogatott játékos jó érzékkel kíséri a támadásokat, beadásokból rendre osztogatja a gólpasszokat, remekül jártak vele. 

A brazíliai Felipét a védelem tengelyébe szerődtették, honfitársa a Renan Lodi élete legnagyobb lehetőségét kapta, azzal, hogy leigazolta a 21 éves futballistát a spanyol gárda. Egy csiszolatlan gyémánt, s lehet, hogy szépen, biztosan beépül a kezdőbe. Ez csak is tőle függ.

A Real Madrid egykori alkalmazottja, Marcos Llorente sok esélyt nem kapott Zidane-nál, Simeone csapatában tuti többet lép majd pályára - kár is lenne hogyha a padot koptatná. 

Egy technikás középpályás sem maradhatott el, Héctor Herrera pontos passzaival és higgadtságával rendet teremthet a pálya középső részén. 

A végén jöjjön a legnagyobb fogás, egyben Griezmann esetleges utódja, a portugál csodagyerek: Joao Félix. 
Még a 120 milla ellenére is remek üzeletet vitt végbe az alakulat. Szinte minden klubba szóba hozták, fantasztikus tehetség. Simeone csapatában hosszú esztendőkig meghatározó játékos válhat belőle, képzeljük el, hogyha már most ilyen fantasztikusan rúgja a bőrt, akkor mit láthatunk majd tőle 4 év múlva! 

Felkészülés
Az Atletico San Luis (Mexikó) és a Juventus ellen öltik még magukra a mezt a bajnokság kezdete előtt. 5 felkészülési összecsapáson 4-szer nyert, 1-szer kikapott az Atleti, az utóbbi kettővel foglalkozunk részletesebben.

vs Real Madrid
A Bajnokok Nemzetközi Kupája elnevezésű felkészülési torna kereteiben találkozott egymássa a két madridi gárda. Igaz, hogy ez csak egy barátságos meccs, és, hogy ez az eredmény nem tükröz semmit. De azért mégiscsak intő jel a királyi gárda felé, hogy riválisuk komolyan gondolja: Diego Costa - aki egyébként mesternégyest(!) rúgott - és társai arra forgatták a Realt, amerre akarták. Sokkal agresszívebbek és gyorsabbak voltak a labdaszerzésnél és a támadásoknál. Rendesen kioktatták a két évvel ezelőtti bajnokot.

vs MLS All-Stars
Itt csakugyan, mint a Real ellen, sima sikert arattak az MLS legjobb focistáiból álló csapattal szemben. És tényleg sima volt pedig a túloldalon a Nani-Rooney-Ibrahimovic-Pozuelo-Vela ötös próbálta bevenni Adán kapuját. 

Az összes nyári eredménye a piros-fehéreknek:

Atletico Madrid - Beitar Jeruzsálem 1-2
A. M. - Numancia 3-0
A. M. - Guadalajara 1-0
A. M. - Real Madrid 7-3
A. M. - MLS All-Stars 3-0


Esélyek
Egy biztos: minden eddiginél komolyabban kell venniük a vetélytársaknak a "matracosokat". Látva a két óriás, a Bracelona, illetve a Real Madrid bugdácsolását az esélyük egyre csak nő, most vagy soha, ezt ki kell használni. Egyre szimpatikusabb és jobb az emberek szemében ez az alakulat, megérett arra, hogy leváltsa a Barcelona-Real uralmat Spanyolországban.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egykor beleszállt egy ajtóba, most az MU agytrösztje

"Nagyon kellett már egy ilyen kaliberű játékos" - gondolhatták a Manchester United-szimpatizánsok, amikor a téli átigazolási időszakban szerződtették 55 millió euró ellenében a 25 éves portugál zsenit, Bruno Fernandest. Egyből elképesztőt javult Solskjaer gárdája, 11 meccses veretlenségi szériát épített ki a csapat, Bruno pedig csak úgy tündököl a pályán. Nézzük, hogyan hozott ekkora változást új csapatára, s mégis hogyan jutott el a Serie B-ből odáig a téli szerzemény, hogy egymaga megmentheti a Vörös Ördögök szezonját. (fotó: Getty Images) Az elődök: manchesteri irányítók Ezt a posztot Sir Alex Ferguson utolsó idényében (2012/13) általában Shinji Kagawa töltötte be - bár megesett, hogy egyáltalán nem játszott előrébb, mint más középpályások a csapatból -, aki a Premier League-ben remekül zárt ekkor: hatszor zörgette meg a hálót, négyszer pedig tökéletesen készített elő (20 PL-meccsen tette mindezt). Aztán a 2013/14-es téli transzfer időszakban - immáron Davis M

ELKÖLTÖZTÜNK! - focijava.hu

A Foci Java kezdettől fogva a Blogger nevű weboldallal működött, s itt érte el oldalunk a végleges arculatát, itt kezdődött minden. Azonban az elejétől kezdve sok probléma volt a rendszerrel, egyszer például az egész összeomlott, s majdnem minden leveszett. Továbbá eléggé korlátozva voltunk több téren, már a cikkek írása is sokszor kihívás volt, de nehezen voltunk megtalálhatóak az interneten is.  focijava.hu Így elhatároztuk, egy új, profi oldalt hozunk létre  https://focijava.hu  néven, a Wordpress keretében. Természetesen még erre az oldalra is kirakjuk a cikkeinket - meg persze a régebbiek is itt maradnak -, de szépen lassan átköltözünk teljesen az új oldalra.  https://focijava.hu Instán és Facebookon ugyanúgy fent leszünk, ugyanazon a néven, ott is kitesszük írásainkat, illetve a  https://keresztlabda.hu  oldalon is ott leszünk. https://focijava.hu

A NORVÉG MESSI: MARTIN ÖDEGAARD

Manapság egyre több ifjú zseni kapja az "Új Messi" becenevet, ez történt Giovanni dos Santos, Bojan Krkic és a Real Madrid másik üdvöskéje, Takefusa Kubo esetében is - utóbbit csak a "japán Messi-ként" emlegetik -, de akár Juan Iturbe neve is szóba jöhet e témában. Ödegaardra 15 évesen lelt rá a Real Madrid, akkor a norvég a Stromsgodset alakulatában halálos iramban kezdett fejlődni és mindenki nagyon kíváncsi volt rá, hogy mégis mit tudhat ez az északi csodagyerek, ha a Real már tinédzserként leigazolja. A temérdek mennyiségű nyomást és figyelmet még nem tudni hogyan fogja viselni, de eddig jól kezelte. Viszont az ugyanúgy benne van a pakliban, hogy esetleg csatlakozik a rengeteg hamar kiégett, túlértékelt tehetség képzeletbeli klubjához. A Real Sociedadban viszont nagyon magára talált, ő lett augusztusban a hónap játékosa, s az is egyre valószínűbb, hogy nem is voltak annyira kancsalok a madridi klub megfigyelői Ödegaardot illetően, mint ahogyan azt sokan gondoltá