Ugrás a fő tartalomra

ELŐSZEZON: MANCHESTER UNITED

ELŐSZEZON: MANCHESTER UNITED


Az Előszezon című nyári sorozatban megnézzük a Manchester United, az RB Leipzig és az Atleti felkészülését, átigazolásait és esélyeit az új szezonban. A Vörös Ördögök vissza szeretnének térni a Ferguson-korba, de szó lesz még a rombolásról és a legendák hiányáról.


fotó: Getty Images



Manchester
Szegény Fergie. Ott ül az Old Trafford páholyában és napról-napra ugyanazt nézi: azt, amit ő kemény munkával évekig fölépített, most pár sztáredző néhány meccs alatt lerombolja. A Manchester legutóbb 2014-ben végzett az első helyen - pont akkor vonult vissza Sir Alex Ferguson - azóta viszont semmi. David Moyes követte a menedzseri székben, ebből nem sült ki semmi jó, bár az Evertonnál egész jól működtek az elképzelési. Trófeák helyett mindösszesen Fellainit hagyta hátra, aki nagy bukta volt.

Louis Van Gaal tovább rontott a helyzeten, azzal, hogy össze-vissza megvett mindenkit,  rengeteget ártott a csapategységnek. Gyenge játék, borzasztó vételek, akiket a klub a mai napig nem tud levakarni magáról.

Fölcsillant a reménysugár, Mourinho hozta össze a legértelmesebb szezonokat: Európa Liga-győzelem, Comunity Shield és Ligakupa elsőség, és második hely az első osztályban. Aztán elérkezett az a bizonyos tavalyi év. Az őt jellemző anti foci egyre jobban látszódott, ezzel még nem lett volna baj, csakhogy reménytelenül eredménytelennek bizonyult. A Unitednek le kell gyalulnia minden szembe jövő csapatot, tök mindegy, hogy a Manchester Cityvel vagy éppen a Newcastlevel kell farkasszemet nézniük. Nem flegmán a pénzért kibekkelni a meccset. Elképzelhetetlennek tűnt 8 évvel ezelőtt, hogy a csapat ennyire leég, és ilyen nevetséges eredményeket ér el.

Viszont Solskjaer kinevezése remek agyszülemény volt, hiszen ki más tudná jobban megmutatni a jelenlegi keretnek, hogy mekkora megtiszteltetés az MU-t képviselni és fölhúzni a piros mezt. Hogy küzdeni kell végig, ahogy a régi legendák csinálták. Sok játékossal elbeszélgethetne erről. 

Ezekben az években legyengült és átcserélődött a keret, a régi időkből egyedül Young maradt, világsztárnak Pogba és De Gea mondható, előbbi mégse játszik úgy, a spanyolt meg még Ferguson hozta ide. Így kijelenthető, hogy a Vörös Ördögök kifogytak a legendákból, nincs húzóembere, vezére az alakulatnak.

A norvég hozott egy kis higgadtságot és egy kiskanál Ferguson-t a csapathoz, ezek az első lépések a sikerekhez, kezdésképpen a Chelsea elleni 4-0-ra nem lehet panasz, elől-hátul rendben voltak, a helyzeteket kegyetlenül belőtték.

Taktika
Solskjaer alapból az intenzív, letámadó játékot preferálta tavaly, ez kétségkívűl maradni fog, azonban lehet egy kis változás. Ahogy a hétvégén megmutatták a Chelsea ellen, ott egy-két fokozattal vissza vettek, nem rohantak a falnak, hanem biztonságosan kivártak az ellentámadásokra és igyekeztek minden lehetőséget gólra váltani. Tehát a kötelezőket csont nélkül hozni, a rangadókat pedig nem a játék uralásából megnyerni, hanem az ellenfél hibáiból. Ez lehet a norvég terve az új kiírásra. Bíztató, hogy a United-legenda bízik a fiatalokban, a széleken a Wan-Bissaka-Luke Shaw páros meghatározó elemmé válhat, Mctominay szintén ígéretes, Rashfordban is 100%-ig bíznak Manchesterben. Maguire, nem elég, hogy uralta a tizenhatost, de úgy néz ki Lindelöf-re is hatott, a svéd sokkal magabiztosabban futballozott, mint korábban. Pogba maradása egy nagy kérdőjel továbbra is, de Solskjaer számít rá. Ez esetben Lingard kiegyenesúlyozottságával és kreativitásával tudná segíteni a franciát a támadásoknál.

Átigazolások
Újabb jelek a fejlődésre: ahelyett, hogy mesterkednének egy "a világ összes nemzete" kiállításban, inkább visszatértek a gyökerekhez és tehetséges brit fegyvereket szerzett be a rekordbajnok. Igaz, nem vettek egy konkrét csapatot - általában ezt szokhattuk meg -, de a 3 focista bőven elég, ráadásul ők most nem a mennyiséget, hanem a minőséget képviselik.

Távozott Romelu Lukaku. Érte nagyon kár, egy jó fizikummmal rendelkező csatár, a levegő királya. Talán éppen ezért engedték el oly könnyen, Mourinhonak a beadásokra és a felívelt labdák megtartására kellett egy ilyen kaliberű ék, de Solskjaer játékstílusához kevésbé illik. Ettől függetlenül a kemény csatárok mindig jól jönnek, ám most már Rashford ölébe hullott a kezdő csatár szerepe, a saját nevelésű támadó akár élete szezonját is futhatja és pótolhatja a távozott Lukakut. Na, de visszatérve Romeluhoz, 65 millió euróért ment Milánóba, kitúrva ezzel Icardit. Meglepetésre nem hosszabbított Ander Herrera, ő a PSG-ben folytatja pályáját, ingyen ment Franciaországba. A jobbszélső középpályásból lett jobboldali védő, Antonio Valencia hazatért, 10 sikeres manchesteri szezon után, ingyen lett a LDU Quito játékosa. Az Aberdeen szintén gazdagodott egy ex-United futballistával, James Wilsonnak szinte minimális esélye sem lett volna megragadni, nemúgy, mint a skótoknál.

"Kidőlt Scott Dann és Joel Ward, akkor most ki legyen a jobb  hátvéd" - gondolhatta magában 2018 tavaszán Roy Hodgson, a Crystal Palce vezetőedzője. Ekkor esett a választása az akadémista, Aaron Wan-Bissakára. Annyira jól szerepelt, hogy a nyár után már kihagyhatatlannak bizonyult a védelemből és kezdtek fölfigyelni rá a vetélytársak - mindezt 21 évesen. A befutó végül cikkünk főszereplője lett, új kenyéradójánál remekül mutatkozott be, annyit futott, mintha teletömték volna Duracell-nyuszival. Nem véletlen, hisz ez egyik kiválósága, igazi kettős fegyver mindkét térfélen. Megérte azt az 55 millát. Akárcsak Harry Maguire, a Leicester City fedezte föl, káprázatos évet zárt a Rókáknál. Ennek ellenére a 87 milliót túlzásnak tartották a kemény vonalas védőért pedig minden pennyt megért. Daniel James személyében egy alázatos srác csatlakozott az MU-hoz, néhány év és ezerszer behozza az árát, ami elég kicsinykének számít napjainkban, 17 millióba került. Mason Greenwoodról sem szabad megfeledkezni, a nagy portálok szerint ő lehet a Vörösök új csodagyereke, a felkészülésen lenyűgözött mindenkit. Már a Chelsea elleni nyitányon debütáltak az új jövevények, személyükben 3 belevaló remek játékost ismerhettek meg a United-fanok, akik azóta is áradoznak a trióról.

Felkészülés 
Egyik csapat sem mutatott nagy ellenállást az ellenfelek közül, 6 meccs és ugyanannyi győzelem. Egyedül egy összecsapás esetében vonhatunk le bármilyen következtetést is a szezonra, mégpedig a Spurs elleni. Angolos csatát hozott az tény, harcos meccset játszottak annak ellenére, hogy egy felkészülési kupáról van szó (Bajnokok Nemzetközi Kupája). Keményen támadott a Solskjaer-gárda, szépen fölvették a kesztyűt a Tottenhammel, aminek a végső eredményben meg is lett a gyümölcse. Ebből kiindulva talán több erősebb csapattal megmérkőzhettek volna, hogy egy kicsivel jobban megtudják hol tartanak, és szimulálják a rangadókat, amiken egyes esetekben egy teljes szezon kárba vészhet, de nyilván kellenek önbizalom növelő csaták is.

A Manchester összes nyári eredménye:


Manchester United - Perth Glory 2-0
MU - Leeds 4-0
MU - Inter 1-0
MU - Tottenham 2-1
MU - Kristiansund
MU - AC Milan 3-2

Esélyek
Szenvedős lesz a visszakerülés a BL-be, tudniillik a Premier League favoritjai erősebbek, mint valaha, nemúgy néhány éve, akkoriban a Manchester City lesántult, a Chelsea meg főbe lőtte magát. De hát Pogba és társai pont most süllyedtek ilyen mélypontra. Azzal is vigyázni kell, nehogy beszívja az egész bagázst az eredménytelenség, mert ebben az esetben a fényes, nagy United lehetséges, hogy soha nem lesz már régi énje. Ugyanakkor ígéretes a stáb munkája, a keret, a taktika. Úgy az egész. Reális a Bajnokok Ligája részvétel (ezt akár az Európa Liga-arannyal is bebiztosíthatják), aztán lépcsőről lépcsőre végig kell járni a ranglétrát és előbb vagy utóbb eljön a Solskjaer-time, avagy a bajnoki cím.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egykor beleszállt egy ajtóba, most az MU agytrösztje

"Nagyon kellett már egy ilyen kaliberű játékos" - gondolhatták a Manchester United-szimpatizánsok, amikor a téli átigazolási időszakban szerződtették 55 millió euró ellenében a 25 éves portugál zsenit, Bruno Fernandest. Egyből elképesztőt javult Solskjaer gárdája, 11 meccses veretlenségi szériát épített ki a csapat, Bruno pedig csak úgy tündököl a pályán. Nézzük, hogyan hozott ekkora változást új csapatára, s mégis hogyan jutott el a Serie B-ből odáig a téli szerzemény, hogy egymaga megmentheti a Vörös Ördögök szezonját. (fotó: Getty Images) Az elődök: manchesteri irányítók Ezt a posztot Sir Alex Ferguson utolsó idényében (2012/13) általában Shinji Kagawa töltötte be - bár megesett, hogy egyáltalán nem játszott előrébb, mint más középpályások a csapatból -, aki a Premier League-ben remekül zárt ekkor: hatszor zörgette meg a hálót, négyszer pedig tökéletesen készített elő (20 PL-meccsen tette mindezt). Aztán a 2013/14-es téli transzfer időszakban - immáron Davis M

ELKÖLTÖZTÜNK! - focijava.hu

A Foci Java kezdettől fogva a Blogger nevű weboldallal működött, s itt érte el oldalunk a végleges arculatát, itt kezdődött minden. Azonban az elejétől kezdve sok probléma volt a rendszerrel, egyszer például az egész összeomlott, s majdnem minden leveszett. Továbbá eléggé korlátozva voltunk több téren, már a cikkek írása is sokszor kihívás volt, de nehezen voltunk megtalálhatóak az interneten is.  focijava.hu Így elhatároztuk, egy új, profi oldalt hozunk létre  https://focijava.hu  néven, a Wordpress keretében. Természetesen még erre az oldalra is kirakjuk a cikkeinket - meg persze a régebbiek is itt maradnak -, de szépen lassan átköltözünk teljesen az új oldalra.  https://focijava.hu Instán és Facebookon ugyanúgy fent leszünk, ugyanazon a néven, ott is kitesszük írásainkat, illetve a  https://keresztlabda.hu  oldalon is ott leszünk. https://focijava.hu

A NORVÉG MESSI: MARTIN ÖDEGAARD

Manapság egyre több ifjú zseni kapja az "Új Messi" becenevet, ez történt Giovanni dos Santos, Bojan Krkic és a Real Madrid másik üdvöskéje, Takefusa Kubo esetében is - utóbbit csak a "japán Messi-ként" emlegetik -, de akár Juan Iturbe neve is szóba jöhet e témában. Ödegaardra 15 évesen lelt rá a Real Madrid, akkor a norvég a Stromsgodset alakulatában halálos iramban kezdett fejlődni és mindenki nagyon kíváncsi volt rá, hogy mégis mit tudhat ez az északi csodagyerek, ha a Real már tinédzserként leigazolja. A temérdek mennyiségű nyomást és figyelmet még nem tudni hogyan fogja viselni, de eddig jól kezelte. Viszont az ugyanúgy benne van a pakliban, hogy esetleg csatlakozik a rengeteg hamar kiégett, túlértékelt tehetség képzeletbeli klubjához. A Real Sociedadban viszont nagyon magára talált, ő lett augusztusban a hónap játékosa, s az is egyre valószínűbb, hogy nem is voltak annyira kancsalok a madridi klub megfigyelői Ödegaardot illetően, mint ahogyan azt sokan gondoltá