Ugrás a fő tartalomra

VAN BENNÜK KRAFT! - BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH

Németországban Nagelsmannon kívűl akad egy legalább annyira energetikus, tehetséges, modern focit játszó edző, mégpedig Marco Rose. Ő tette le az alapokat Salzburgban, így egyben Rose érdeme is, hogy ilyen jól működött a csapat idén a BL-ben, jelenleg a Mönchengladbachot viszi föl a német bajnokság élébe - egy már-már középmezőnybe szürkülő csapatot vett még át fél éve az Arsenallal is összeboronált szakember. Megpróbáltunk utána járni, mégis mi lehet a titka ezen két fenomenális gárda sikerének, valamint Marco Rose taktikájába is bele néztünk. Érdemes tovább olvasni, ugyanis könnyen lehet, valamelyik fél előbb vagy utóbb simán ott lehet majd a tényleges elitben. Az 1. rész főként a Gladbach-ról fog szólni, de a 2. részt teljes egészében a Salzburgnak szenteljük majd.



fotó: Getty Images




A Hecking-féle GladbachA Hecking-féle Mönche
Dieter Hecking a Wolfsburgot elképesztő magasságokba repítette, egyértelmű, hogy azok voltak a klub legsikeresebb esztendői: 2012-ben lett ki nevezve, s 2016-ra pedig eljutottak a Bajnokok Ligája negyeddöntőjéig, ahol a Real Madrid tudta csak megállítani a csapatot. Ez idő alatt a Wolfsburg egyre népszerűbbé vált Németországban, hiszen többek közt a Farkasok haza vitték a DFB-Szuperkupát, ezüstérmet szereztek a Bundesligában, továbbá a Német Kupa elhódítása sem volt semmi. Azonban a 2016-ban hiába volt ott a lehetőseg, hogy bejusson a csapat a BL-elődöntőbe, a következő szezont rosszul keudték, ez végül Dieter állásába került - egyébként a VfL azóta mélyrepülésben van, az osztályozót is megjárta De Bruyne egykori egylete -, de még abban az idényben rögtön munkába is állt, télen ült le a Gladbach kispadjára. André Schubert volt az elődje, ki a II. csapat után az I. bagázs vezetőedzője lett. Bejutatta klubját a BL-be - igaz ott nem szerepelt túl fényesen a rendszere -, összességében viszont nem bizonyult túl velősnek a Schubert-éra. 
Ugyanakkor sokat küzdött Hecking a fiaival, hogy bejussanak az első számú európai sorozatba: a középmezőnyből nehezen, de kiverekedte magát a Borussia, s úgy nézett ki a tabella, hogy akár az aranyérem körül folyó csatába is beleszólhatnak a fekete-fehérek - mindez 2018 decemberében történt. Tavaszra a Bayernnel ellentétben lefulladt Hecking legénysége, a végén örülniük kellet a fanoknak, hogy elcsípték az 5. helyet. Csakhogy az időben vissza menve találni egy kulcsfontosságú eseményt: tavasszal megállapodott a klub Marco Roséval, miszerint a nyártól ő fogja majd a gyeplőt a Csikóknál. 


Leipzig?! Ugyan már!

A Leipzig és a Hoffeinheim személyében két olyan csapatot ismerhetünk meg, akiket konkrétan egész Németország gyűlöl, gondoljunk csak arra a 90 percre, mikor a Bayern egy hatossal leiskolázta a Hoffeinheimet, s a Bayern-szurkolók énekeikben és egy mólinót kifeszítve is szidták a kékek elnökét - de meg kell hagyni, a Lipcsét sem szeretik jobban a németek, sőt. Az meg aztán főleg nem tetszett
 a népnek, hogy az egyébiránt borzasztóan jól focizó Leipzig nagyon üldözi a Bayernt, s igen reális esélye van a bajnoki trófea elhódítására, úgy hogy néhány éve még nem ismerte senki a csapatot. Ellenben a Mönchengladbach egyre jobb és stabilabb teljesítményével elnyerte a semleges szurkolók dicsérő szavait, sőt a nagy Bayern- és Dortmund-szimpatizánsok is pozitívan vélekedtek a klubról. Ennek egyik oka az lehet ennek, hogy nem a semmiből lett fölépítve a Borussia, valamint az embertelen mértékű pénzköltés csakúgy távol áll tőlük - mindez napjaink topcsapatairól nem nagyon mondható el -, meg hát szépen rúgják a labdát, meg kell hagyni.

Marco Rose a fiatal edző kategóriába tartozik még annak ellenére is, hogy Nagelsmannhoz képest igazi öreg rókának tűnik. Alapanyagban sosem szűkölködött a Red Bull Salzburg, tetejébe évek óta nincs párja Ausztriában a csapatnak, szóval alapvetően nem ígérkezett Rose számára oly nehéznek és keménynek ez a salzburgi kaland (Marco Rose 2017 nyarán lett az energiaitalosok edzője). Első idényében Európa Liga-elődöntőbe jutottak fiai - Európa szájtátva nézte a csodát -, az osztrák Bundesliga mellé pedig 2018-ban és 2019-ben is a Salzburg nevét írták, mint győztesét.

A remek eredményekre fölfigyeltek a szomszédban, s a Borussia vezetősége lecsapott a trénerre. Immáron tehát Rose-val a kispadon a legnagyobb nyári távozó Gladbachban Thorgan Hazard volt, ugyanakkor Breel Embolo-val és Marcus Thurammal sikerült őt pótolni. Plusz megszerezték Ramy Bensebaini és Stefan Lainer játékjogát. Közben letelt a szezon fele, és egyáltalán nem állnak rosszul: a csapat átlagban 1,84 pontot szerez, megverték a Romát, a Bayernt, a Frankfurtot és a Leipziget és a Dortmundot is megszorongatták, egyébként pedig 5 meccs óta veretlenek. De mégis minek köszönhető ez a szembetűnő javulás? A válasz Marco Rose eszméiben keresendő.


A Rose-foci

Az osztrák szakember alapvetően a 4-3-1-2-es formációt preferálja viszont bemutatta, ő nem az az edző, aki nem változtatja meg esetlegesen az ellenfél miatt a terveit. Láttunk már a csapattól 3 védőt, 2 csatárt, meg még sok minden mást. De ezek csak rajzok, amiket a szurkolóknak megmutatnak a képernyőn, valójában nincsenek helyezkedési megszorítások és hasonlók a játékukban, látszódik a spílereken, valóban élvezik a focit és a rajongók is élvezik nézni kedvenceiket. A 4. legtöbbször juttatta a labdát a kapuba Pléa és alakulata, s az övék a 3. legjobbnak bizonyuló védelem a Bundesligában. Agresszív védekezésük és mesteri támadójátékuk kiváló egyensúlyban van, a széljáték helyett inkább középen gyors passzokkal juttattják el a két francia mágushoz, Pléa-hoz és Thuram-hoz a labdát. De ez nem történne meg a masszív töltelék nélkül, melyet legtöbbször a Denis Zakaria - Florian Neuhaus - Lars Stndl hármas szokott alkotni. De térjünk vissza még egy kicsit a francia duóhoz, akik nemcsak rúgják a gólokat, de sokkal több szerepet vállalnak a fekete-fehér sikerben. Okos elmozgások, önzetlen megoldások, klasszis döntések: Allessandro Pléa és Marcus Thuram nagyon érzik egymást a pályán, 6 assziszt Pléa, 8 pedig Thuram neve mellett, míg gólokban pont fordítva állnak, ezzel mindkettő összevetésben az első 2 helyen tanyáznak a csapat házi rangsorában. Elképesztő!

Tényleg élmény látni az egyletet futballozni, Yan Sommer megbízhatósága régóta alap; Ginter és Elvedi egyre jobb, talán kissé alul is vannak értékelve; középen sem kell aggódni a Rose mesternek, elől meg aztán pláne nem. Nem állítunk nagy sületlenséget, ha azt mondjuk, lehet, lassacskán a legmenőbb és a legjobb csapat is Németországban a Borussia Mönchengldbach lesz!


A következő "Van bennük kraft" cikkben a Red Bull Salzburg lesz majd terítéken.









Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egykor beleszállt egy ajtóba, most az MU agytrösztje

"Nagyon kellett már egy ilyen kaliberű játékos" - gondolhatták a Manchester United-szimpatizánsok, amikor a téli átigazolási időszakban szerződtették 55 millió euró ellenében a 25 éves portugál zsenit, Bruno Fernandest. Egyből elképesztőt javult Solskjaer gárdája, 11 meccses veretlenségi szériát épített ki a csapat, Bruno pedig csak úgy tündököl a pályán. Nézzük, hogyan hozott ekkora változást új csapatára, s mégis hogyan jutott el a Serie B-ből odáig a téli szerzemény, hogy egymaga megmentheti a Vörös Ördögök szezonját. (fotó: Getty Images) Az elődök: manchesteri irányítók Ezt a posztot Sir Alex Ferguson utolsó idényében (2012/13) általában Shinji Kagawa töltötte be - bár megesett, hogy egyáltalán nem játszott előrébb, mint más középpályások a csapatból -, aki a Premier League-ben remekül zárt ekkor: hatszor zörgette meg a hálót, négyszer pedig tökéletesen készített elő (20 PL-meccsen tette mindezt). Aztán a 2013/14-es téli transzfer időszakban - immáron Davis M

A NORVÉG MESSI: MARTIN ÖDEGAARD

Manapság egyre több ifjú zseni kapja az "Új Messi" becenevet, ez történt Giovanni dos Santos, Bojan Krkic és a Real Madrid másik üdvöskéje, Takefusa Kubo esetében is - utóbbit csak a "japán Messi-ként" emlegetik -, de akár Juan Iturbe neve is szóba jöhet e témában. Ödegaardra 15 évesen lelt rá a Real Madrid, akkor a norvég a Stromsgodset alakulatában halálos iramban kezdett fejlődni és mindenki nagyon kíváncsi volt rá, hogy mégis mit tudhat ez az északi csodagyerek, ha a Real már tinédzserként leigazolja. A temérdek mennyiségű nyomást és figyelmet még nem tudni hogyan fogja viselni, de eddig jól kezelte. Viszont az ugyanúgy benne van a pakliban, hogy esetleg csatlakozik a rengeteg hamar kiégett, túlértékelt tehetség képzeletbeli klubjához. A Real Sociedadban viszont nagyon magára talált, ő lett augusztusban a hónap játékosa, s az is egyre valószínűbb, hogy nem is voltak annyira kancsalok a madridi klub megfigyelői Ödegaardot illetően, mint ahogyan azt sokan gondoltá

CANNAVARO, MINDEN IDŐK EGYIK LEGNAGYSZERŰBB HÁTVÉDJE

A Napoli egyik edzésén a fiatal Fabio Cannavaro egy brutális belépővel próbálta szerelni Diego Maradonát, a klub hatalmas csillagát. A stábot és a játékosokat is feldühítette a kemény becsúszás, ám az argentin klasszis az edzés után gratulált az olasz csodagyereknek és biztatta, hogy játszon továbbra is ilyen stílusban, majd neki ajándékozta a csukáját. Fabio-n már akkor látszott, hogy bárki jöhet vele szembe, Ő bármi áron megfogja állítani - akár Maradonát. Pedig az "csak" egy tréning volt... Cannavaro, kezében a VB-trófeával (fotó: Reuters) Miért értenek ennyire az olaszok a csatárok megállításához? A legkézenfekvőbb magyarázat a catenaccio lehet, amely egy tipikus olasz játékstílus, lényege a rendkívűl defenzív foci. A spagetti hazájában a mai napig rengeteg edző úgymond "őrzi a hagyományt" és inkább az efajta szisztémát választja. Így közel sem döbenetes, hogy ennyi remek védőt adott már a világfutballnak Olaszország. Alessandro Nesta, Franco Baresi, P