Ugrás a fő tartalomra

ISMERD MEG!: SUNIL CHHETRI


Új rovatunkban bemutatjuk, az indiai-labdarúgás legnagyobb legendáját, akinél csak Cristiano Ronaldo tudott többször betalálni hazája színeiben.



A legenda (fotó: foxsportsasia.com  grafika: Foci Java


Secunderabadban, 1984. augusztus 3-án látta meg a napvilágot a kis Sunil, akkor még senki sem gondolta, hogy az átlagos kis-srác hazája legnagyobb sztárja lesz. 

Első profi klubjával 17 évesen kötött szerződést, ez a Mohun Bagan volt, ahol a csatár két év alatt, mindössze 6 gólt ragasztott az ellenfelek kapujába. Egyébként csapata a bent maradásért dolgozott bőszen, Chhetri utolsó évében csak gólkülönbséggel tarthatták meg tagságukat.

2004. júliusától, már a JCT kötelékeibe tartozott, a kezdet döcögősen ment, ám egy idő után már volt olyan idénye, hogy 11, illetve 7 góllal zárt, alakulatát pedig az élbolyba repítette. Nem véletlen, 2007-ben, az Indiai Labdarúgó-szövetség (AIFF) az év legjobb labdarúgójának választotta, erre a Leeds United is fölfigyelt, elég erősen érdeklődtek az indiai csatárért.

Ezt követően vitézkedett egy-egy évet az East Bengal és a Dempo gárdájában, ekkor a Celtic és a QPR szerette volna a soraiban tudni, ami azért nem semmi.

 Azonban végül nem a Brit-félszigetre, hanem az USA-ba távozott, azon belül a Sporting Kansasbe, ez meghozhatta volna az áttörést. A Wizardsban - régen így hívták a Kansast - elképesztő, de egy MLS-találkozón (Észak-amerikai labdarúgó-bajnokság) sem lépett pályára, azonban minden rosszban van valami jó, igaz, hogy tulajdonképp nem focizott ezen idő alatt tétmeccsen, de legalább a Manchester Uniteddel szemben magára ölthette a Sporting trikóját, egy barátságos meccs keretében. Mindenesetre sok tapasztalattal gazdagodott.

A futballista hazatért, miközben a válogatottban évek óta remekelt, a Prayag United SC leigazolta, aztán visszatért a gyökerekhez és megint a Mohun Bagan alkalmazottja lett.

Egy év múlva, ismételten egy külföldi kalandra került sor: a Sporting látott meg benne valamit, a portugál klub "B" csapatában alakított volna, ha kap rá esélyt (három 90 percen játszott). 
Félévet követően lepasszolták kölcsönbe, az évad végén nem hosszabbították meg a szerződését, jelenlegi klubja, a Bengaluru csapott le rá. Még így is soha nem látott magasságokba jutott, mert egyetlen indiai-focista sem szerepelt ilyen magas szinten. 

Itt végre egyenletes játékra lehetett képes: 28 összecsapáson, 14 gólt és 7 gólpasszt jegyeztek fel a neve mellé, ezzel hozzájárult élete első I-League-címéhez, ez 2013/14-ben történt.
2014-15-ben a Föderációs-Kupát 6 góllal zárta, amelyet el is hódítottak.

Tett egy kitérőt Mumbai City csapatába, 2015/16-os szezonban kölcsönben szerepelt (ismét) a Bengaluruban. 5-ször zörgette meg a hálót, ideiglenes egyesületével bajnok lett. 

2016/17. Ez volt az az év amikor a csapat történelmet írt, az AFC-kupán az ezüstig jutottak - az AFC-kupa és az AFC Bajnokok Ligája tulajdonképpen olyan mint Európában az Európa-liga, meg a Bajnokok Ligája, az egyikbe egy kicsit "gyengébbek", míg a másikba egy kicsit erősebbek kerülnek.
Egy szó mint száz, 2017-ben végleg visszatért a Bengaluruhoz, ezennel veteránként, és India legjobban fizetett spílereként. 14 találatot szerzett. Klubszinten, 255 fellépésen, 131 alkalommal köszönt be, és -szerencsére- még 2021-ig kötik a papírok a csapatkapitányt együtteséhez.

VÁLOGATOTT

Ez szép teljesítmény, de mégis a hazája mezében mutatott játék az, ami legendává tette őt.
Sunil 2007-ben robbant a válogatottba, azóta folyamatosan rugdossa a gólokat, legtermékenyebb éve, a 2013-as volt, ekkor 13 alkalommal értékesített helyzetet. Hazáját képviselte már: VB-, illetve Ázsia-kupa-selejtezőn, Ázsia-kupán, Nehru-kupán és barátságos párharcokon. A most már lassan 21 év során, 110/71, meccs/gól arányt sikerült kifacsarnia magából, mindezzel a (még aktív) játékosok válogatottban lőtt góljait számláló tabellán a második helyen tanyázik, megelőzve Messit. 

India óriása, a "CAPTAIN FANTASTIC" becenevet kapta, ami annyit tesz: a "Fantasztikus Kapitány". Ez nem véletlen, tudniillik, klubjában, valamint az indiai-nemzeti tizenegyben szintúgy ő viseli a sárga-karszalagot. 

Egy remek példa az indiai gyerekek számára Chhetri esete, aki bemutatta, hogy akármi összejöhet, és ha ez tényleg sikerül, akkor attól még ugyanolyan szerénynek kell maradni, nem szabad elszállni magunktól.

Remélem, hogy a higgadt, komoly, és megfontolt támadó még sokáig fogja oktatni az indiai-védelmeket.






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egykor beleszállt egy ajtóba, most az MU agytrösztje

"Nagyon kellett már egy ilyen kaliberű játékos" - gondolhatták a Manchester United-szimpatizánsok, amikor a téli átigazolási időszakban szerződtették 55 millió euró ellenében a 25 éves portugál zsenit, Bruno Fernandest. Egyből elképesztőt javult Solskjaer gárdája, 11 meccses veretlenségi szériát épített ki a csapat, Bruno pedig csak úgy tündököl a pályán. Nézzük, hogyan hozott ekkora változást új csapatára, s mégis hogyan jutott el a Serie B-ből odáig a téli szerzemény, hogy egymaga megmentheti a Vörös Ördögök szezonját. (fotó: Getty Images) Az elődök: manchesteri irányítók Ezt a posztot Sir Alex Ferguson utolsó idényében (2012/13) általában Shinji Kagawa töltötte be - bár megesett, hogy egyáltalán nem játszott előrébb, mint más középpályások a csapatból -, aki a Premier League-ben remekül zárt ekkor: hatszor zörgette meg a hálót, négyszer pedig tökéletesen készített elő (20 PL-meccsen tette mindezt). Aztán a 2013/14-es téli transzfer időszakban - immáron Davis M

ELKÖLTÖZTÜNK! - focijava.hu

A Foci Java kezdettől fogva a Blogger nevű weboldallal működött, s itt érte el oldalunk a végleges arculatát, itt kezdődött minden. Azonban az elejétől kezdve sok probléma volt a rendszerrel, egyszer például az egész összeomlott, s majdnem minden leveszett. Továbbá eléggé korlátozva voltunk több téren, már a cikkek írása is sokszor kihívás volt, de nehezen voltunk megtalálhatóak az interneten is.  focijava.hu Így elhatároztuk, egy új, profi oldalt hozunk létre  https://focijava.hu  néven, a Wordpress keretében. Természetesen még erre az oldalra is kirakjuk a cikkeinket - meg persze a régebbiek is itt maradnak -, de szépen lassan átköltözünk teljesen az új oldalra.  https://focijava.hu Instán és Facebookon ugyanúgy fent leszünk, ugyanazon a néven, ott is kitesszük írásainkat, illetve a  https://keresztlabda.hu  oldalon is ott leszünk. https://focijava.hu

A NORVÉG MESSI: MARTIN ÖDEGAARD

Manapság egyre több ifjú zseni kapja az "Új Messi" becenevet, ez történt Giovanni dos Santos, Bojan Krkic és a Real Madrid másik üdvöskéje, Takefusa Kubo esetében is - utóbbit csak a "japán Messi-ként" emlegetik -, de akár Juan Iturbe neve is szóba jöhet e témában. Ödegaardra 15 évesen lelt rá a Real Madrid, akkor a norvég a Stromsgodset alakulatában halálos iramban kezdett fejlődni és mindenki nagyon kíváncsi volt rá, hogy mégis mit tudhat ez az északi csodagyerek, ha a Real már tinédzserként leigazolja. A temérdek mennyiségű nyomást és figyelmet még nem tudni hogyan fogja viselni, de eddig jól kezelte. Viszont az ugyanúgy benne van a pakliban, hogy esetleg csatlakozik a rengeteg hamar kiégett, túlértékelt tehetség képzeletbeli klubjához. A Real Sociedadban viszont nagyon magára talált, ő lett augusztusban a hónap játékosa, s az is egyre valószínűbb, hogy nem is voltak annyira kancsalok a madridi klub megfigyelői Ödegaardot illetően, mint ahogyan azt sokan gondoltá