Ugrás a fő tartalomra

JÖVÜNK!

AKIK EBBEN A SZEZONBAN ÉRHETNEK BE IGAZÁN


9 ifjú zseni, akiknek ez a kiírás jelentheti az igazi áttörést, minden esélyük megvan, hogy  idén sztárrá válhassanak és beinduljon a karrierjük.


fotó: Getty Images

Mason Mount
Frank Lamparddal együtt jött a Derby-ből a Chelsea-be - kölcsönben volt -, nagyon jó szezonja volt a Kosoknál, összeszokott az edzővel. Mount aztán főleg tudja, hogy Frank szereti tesztelni a fiatalokat, ráadásul most kénytelen lesz rá, hisz a Chelsea nem igazolhat játékosokat. Nem baj, legalább sokszor láthatjuk az angol iskola újabb szuper nevelését. Nem semmi, ha az ember ilyen fiatalon elképesztő fantáziadúsan  tudja szervezni és kialakítani a ziccereket. Egy sorfal sem állja útját szabadjainak, a szögletekről nem is beszélve. A klub legendája megbízik benne, itt nyugodtan kitárhatja szárnyait és rengeteg tapasztalatot szerezhet álmai együttesében.

Callum Hudson-Odoi
Maradjunk a Chelsea-nél. A londoni klub híres kiváló utánpótlásáról, de valahogy senki nem tud megragadni az első csapatban. De Hudson-Odoi megtörheti ezt. Tavaly főként az Európa Ligában, esetleg a Chelsea U23 keretében lépett pályára, de az első osztály, a Premier League még elmaradozott, mégis a Bayern München nagyon akarta az angol ifjút. 18 évesen nyilván megfogja majd kapni a játékperceket - akár idén is -, kipipálta remek munkával az angol korosztályos válogatottakat, a többi zöldfülűvel pedig könnyen jó összhangot alakíthat ki. Hátborzongatóan gyors, a kreativitás pedig az örökös jelszava, ismét egy tehetséges szélső, akit még tojáshéj borít. A Kékek jövőbeli nagy gólszállítóját látják benne.

Moise Kean
Nem kevés minutumba telne, amíg az archívumban találnánk egy hasonló tehetségű olasz centert. Első lépést megtette a hosszú úton, Evertonban jó kezekben lesz, a Juventus-nál maratoni távra nem fért volna be a hajóba, ezért inkább a kék bárkába lepasszolták. Az új olasz generáció tagjának valhatja magát, tetszetős az agresszív játéka, egyben a laza stílusa. Kérem szépen, ez aztán a mix! Előtte még az élet, tehát nem kell kapkodnia, a Juvés énjével jól fog szerepelni Angliában is vagy bárhol máshol a világon. Viszont kézségeit muszáj jobban kihasználnia, mint Balotellinek, óriási kár érné az olasz focit, ha esetleg nem ezt tenné. Motiváltságból azonban nincs hiány, amivel jó messzire hajókázhat.

Steven Bergwijn
A tehetségek paradicsomában, a PSV-ben nevelkedett, itt az elmúlt szezonban összesen egyetlen egy partyn nem nevezték a keretbe az Eredivisie-ben. 2016 óta szerzi rendre a pontokat csapatának valamelyik szélről. Hollandia válogatottjában is ígéretesen focizik, Koeman kezei alatt lassan állandó tagja lett a nemzeti együttesnek. Szélvész gyorsan tud ellépni védői mellett, akrobata mutatványairól sokan tudnának mesélni a holland első osztályban, jól bánik a labdával. Nevelő együttesénél Bergwijn remek környezetben, sok tini mellett fejlődhet tovább addig, ameddig nem jön egy komoly kérő, de akkor vége a BL-ben tunyuló védők nyaralásának, mert alaposan meg lesznek forgatva.

Fabián Ruiz
Az egyik legjobban alulértékelt középpályás pedig a nyolcas poszton aligha találunk nála ígéretesebb gyémántot. A Real Betis vezére lett mindössze egy szezon alatt, azelőtt kölcsönben volt és 500 ezer eurót ért, míg ma 30-at! Ekkor a Napoli villámgyorsan lecsapott rá, ahol tovább pallérozódott, és amíg Allan elvégezte a piszkos munkát, addig Ruiz kényelmesen fektette el a védőket és adta ki magából a spanyolos játékot. Még a napnál is világosabb: Ruiz erre a posztra született, roppant intelligensen passzol. Csöndes természet, de a lábával pótolja ezt, főleg ha a kötényekről van szó. Itt az idő, hogy csatlakozzon egy elit gárdához, mert egy ilyen kaliberű labdarúgónak a legfelső szinten a helye.

Dodi Lukebakio
Élete legikonikusabb pillanatát élhette át, amikor 2018 őszén egy mesterhármast pakolt a Bayern München kapujába. Ez nem egyszeri mázli volt, 10 góllal és 4 gólpasszal zárta az évadot és könnyedén bennmaradt ideiglenes csapatával, a Düsseldorfal. Látva, hogy mit produkált a belga, a Watford nagy hibát követett el az elengedésével (a Darazsak adták kölcsön, aztán véglegesen elment), viszont a Hertha köszönte szépen. Nagyon jó üzletet vittek nyélbe, a támadó könyvet írhatna arról, hogy mennyiféle képpen képes átverni ellenfelét - persze a gyorsaságán kívűl. Első meccsén, naná, hogy a müncheniekkel szemben, gólt szerzett, így az Allianz Arénában immáron 4 találatnál jár. Jó lesz, az biztos.

Alexander Nübel
Elképesztő, hogy a 600 ezer euróért megszerzett hálóőr kitúrta német válogatott társát, Ralf Fahrmannt a Schalke kezdőjéből. A 22 éves Neuer-utód most a tavalyinál is több ételhez juthat az asztalnál, mivel legnagyobb vetélytársát, lepasszolták kölcsönbe. Ritkák a kapus tehetségek, de Nübel tudhat valamit: a Bundesliga felétől nézve temérdek alkalommal kezdődött az ő nevével a Schalke összeállítása. És még mindig nincs vége a történetnek, mivelhogy a Paderborn volt kapusa megkapta a csapatkapitányi karszalagot, ez megintcsak jól mutatja, hogy mekkora focista már most. A Ruhr-vidéki csapat töri könyvébe borítékolhatóan be fog kerülni, akár legendává is válhat.

Justin KLuivert
Apja (Patrick Kluivert) miatt nagy rajta a nyomás, nem lesz könnyű valami hasonlót elérnie. Váratlanul került az Ajax "A" alakulatához rengeteg növendék közül, az akadémiájukról. Noha közel sem mondhattuk kész labdarúgónak, az As Roma meglátta az ifjabb Kluivert-ben a kraftot, így 17 millióért megkapták a palántát. Megvannak egytől-egyig a képességei ahhoz, hogy a széleken vívott küzdelmeket (akár 1 a 3 ellenit is) megnyerje, azonban ennél több lehetőség rejlik benne, bár első szezonja egy top csapatnál egész jól sült el: 35 párbaj, 2 gól, 8 gólpassz és megannyi okos megmozdulás. Immáron nyújthatja azt a szintet, hogy előbb kezdő legyen, majd apja után menjen. Az alma nem esett messze a fájától.  

Dani Olmo
Mi is megtapasztalhattuk (sajnos) a spanyol fiú tehetségét, amikor a Ferencvárossal játszott csapata, a Dinamo Zagreb. Valószínűleg egy fél év múlva más gárda kötelékeiben rúgja majd a bőrt, ugyanis számtalan kérője akad Olmónak. A friss U21-es Európa-bajnok középpályás nagy cselgép és még egy kis Xavi is el rejtve benne, szemtelenül és végtelenül lazán bolondítja a szembe jövő ellenfeleket - egyenlőre Horvátországban -, ha kihasználja  tudását és a kellő időben igazol el egy sztár csapathoz, akkor a spanyol-válogatott egy BL-ben is szereplő, rendkívűl intelligens játékossal gazdagodhat éveken keresztül. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egykor beleszállt egy ajtóba, most az MU agytrösztje

"Nagyon kellett már egy ilyen kaliberű játékos" - gondolhatták a Manchester United-szimpatizánsok, amikor a téli átigazolási időszakban szerződtették 55 millió euró ellenében a 25 éves portugál zsenit, Bruno Fernandest. Egyből elképesztőt javult Solskjaer gárdája, 11 meccses veretlenségi szériát épített ki a csapat, Bruno pedig csak úgy tündököl a pályán. Nézzük, hogyan hozott ekkora változást új csapatára, s mégis hogyan jutott el a Serie B-ből odáig a téli szerzemény, hogy egymaga megmentheti a Vörös Ördögök szezonját. (fotó: Getty Images) Az elődök: manchesteri irányítók Ezt a posztot Sir Alex Ferguson utolsó idényében (2012/13) általában Shinji Kagawa töltötte be - bár megesett, hogy egyáltalán nem játszott előrébb, mint más középpályások a csapatból -, aki a Premier League-ben remekül zárt ekkor: hatszor zörgette meg a hálót, négyszer pedig tökéletesen készített elő (20 PL-meccsen tette mindezt). Aztán a 2013/14-es téli transzfer időszakban - immáron Davis M

ELKÖLTÖZTÜNK! - focijava.hu

A Foci Java kezdettől fogva a Blogger nevű weboldallal működött, s itt érte el oldalunk a végleges arculatát, itt kezdődött minden. Azonban az elejétől kezdve sok probléma volt a rendszerrel, egyszer például az egész összeomlott, s majdnem minden leveszett. Továbbá eléggé korlátozva voltunk több téren, már a cikkek írása is sokszor kihívás volt, de nehezen voltunk megtalálhatóak az interneten is.  focijava.hu Így elhatároztuk, egy új, profi oldalt hozunk létre  https://focijava.hu  néven, a Wordpress keretében. Természetesen még erre az oldalra is kirakjuk a cikkeinket - meg persze a régebbiek is itt maradnak -, de szépen lassan átköltözünk teljesen az új oldalra.  https://focijava.hu Instán és Facebookon ugyanúgy fent leszünk, ugyanazon a néven, ott is kitesszük írásainkat, illetve a  https://keresztlabda.hu  oldalon is ott leszünk. https://focijava.hu

A NORVÉG MESSI: MARTIN ÖDEGAARD

Manapság egyre több ifjú zseni kapja az "Új Messi" becenevet, ez történt Giovanni dos Santos, Bojan Krkic és a Real Madrid másik üdvöskéje, Takefusa Kubo esetében is - utóbbit csak a "japán Messi-ként" emlegetik -, de akár Juan Iturbe neve is szóba jöhet e témában. Ödegaardra 15 évesen lelt rá a Real Madrid, akkor a norvég a Stromsgodset alakulatában halálos iramban kezdett fejlődni és mindenki nagyon kíváncsi volt rá, hogy mégis mit tudhat ez az északi csodagyerek, ha a Real már tinédzserként leigazolja. A temérdek mennyiségű nyomást és figyelmet még nem tudni hogyan fogja viselni, de eddig jól kezelte. Viszont az ugyanúgy benne van a pakliban, hogy esetleg csatlakozik a rengeteg hamar kiégett, túlértékelt tehetség képzeletbeli klubjához. A Real Sociedadban viszont nagyon magára talált, ő lett augusztusban a hónap játékosa, s az is egyre valószínűbb, hogy nem is voltak annyira kancsalok a madridi klub megfigyelői Ödegaardot illetően, mint ahogyan azt sokan gondoltá